Het ConsultancyHuis blijft open door gesloten te zijn!

Open blijven

Het ConsultancyHuis blijft open door gesloten te zijn!

Het Coronavirus houdt letterlijk de hele wereld bezig. Ineens is alles op zijn kop gezet en de komende tijd zal dat zo blijven ook.  Wij leven mee met de mensen die ziek zijn en de nabestaanden van de inmiddels overledenen. Heel veel mensen zijn dag en nacht bezig om het virus het hoofd te bieden en zorg te bieden voor de kwetsbaren. Wij kunnen hen zoveel mogelijk helpen door ‘thuis’ te blijven.

Het ConsultancyHuis besloot vrijdag de 13de (hoe bijzonder) de deuren van het centrale kantoor in Utrecht, voorlopig dicht te houden. Veel in Brabant gestationeerde collega’s werkten toen al vanuit huis. Graag blikken we terug hoe snel de collega’s de nieuwe werkwijze hebben opgepakt. We hebben daarbij een sterke saamhorigheid ervaren als bedrijf, en in de relatie met onze opdrachtgevers. Onze consultants zijn werkzaam bij vele verschillende klanten, verspreid door het hele land. Voor regelmatige bijscholing, kennisuitwisseling en teamvorming, zijn er echter ook regelmatig bijeenkomsten op het kantoor in Utrecht.

Op het kantoor in Utrecht werken de collega’s van administratie, financiën en commercie. Juist vanwege de landelijke spreiding van de bij onze opdrachtgevers ingezette collega’s, werden we begin maart al geïnformeerd dat we ons goed moesten houden aan de richtlijnen. Richtlijnen van zowel het RIVM als van de opdrachtgever. Bijeenkomsten, zoals de maandelijkse Company Meeting, zouden wel eens zou kunnen gaan vervallen. Iedereen werd er op geattendeerd zijn laptop dagelijks mee naar huis te nemen. Zo waren we voorbereid op thuiswerken. Er kwam een oproep aan de verschillende interne denktanks om hun kennisuitwisselings-bijeenkomsten virtueel te doen. In no-time werden vervolgens alle vergaderverzoeken omgezet naar een online-meetings via Teams.

Een collega die terugkwam van skiën, werd gevraagd de eerste dagen vanuit huis te werken. Dit terwijl daar toen nog niet de verplichting toe bestond. De gezamenlijke WhatsApp-groep die veelal intensief gebruikt wordt voor verjaardagen en ludieke mededelingen, werd plots een handig medium om elkaar snel te informeren. Informatie over de maatregelen en de situatie en om elkaar waar nodig, een hart onder de riem te steken.

Open blijven

Van de collega’s in het land bleek dat bij vele grote organisaties ze eerst een dag wilden testen of het massaal thuiswerken technisch wel ging lukken. Dit was omdat een groot aantal van onze klanten zich in de cruciale sectoren van duurzame energievoorziening en infrastructuur bevindt. Juist in deze cruciale sectoren liggen echter goede contingency-plannen klaar. Voordat de oproep werd gedaan door minister-president Rutte om thuis te werken, werkte dus vrijwel al onze collega’s al vanuit huis!

De medewerkers die normaal vanuit het kantoor in Utrecht hun werkzaamheden verrichten, hebben ook thuis dezelfde beveiligde cloud-toegang tot hun benodigde gegevens. De online daily standups duren nu iets langer, en er wordt meer tijd genomen om collega’s na te bellen. Er is wat meer kinderlawaai te horen tijdens telefonische meetings, maar het is voorlopig alleszins werkbaar. Daar waar nodig maken we nu specifieke afspraken met onze opdrachtgevers om hen te helpen bij hetgeen waar zij tegenaanlopen. Ook zetten we ons in voor hun nieuwe prioriteiten. We zijn ervan doordrongen dat we dit alleen samen kunnen doen, en hebben grote waardering over hoe dit uitgangspunt in allerlei contacten steeds de boventoon voert.

Opdrachtgevers worden wekelijks geïnformeerd over de voortgang, nu die fysiek wat minder zichtbaar is. Over de whatsapp-groep worden tips gedeeld over online scrum-tools, maar ook worden veelvuldig foto’s uitgewisseld voor de broodnodige collegialiteit. Daarnaast worden veel speltips, leestips en filmtips gedeeld; het tijd- en plaatsonafhankelijk werken brengt namelijk met zich mee dat de standaard werktijden wat worden losgelaten en dat gedurende de hele dag door wordt gewerkt. Juist nu blijft een goede balans werk-privé nodig, maar alleen zo kunnen we samenwerken om het best te voldoen aan wat van ons gevraagd wordt.

Andre Sliedregt

André Sliedregt

Het ConsultancyHuis is gewend snel te schakelen en actie te ondernemen wanneer zich opportunities voordoen. In deze tijd heeft het ook hier laten zien goed in te kunnen spelen op de snel veranderende situatie. We blijven momenteel open door gesloten te zijn!

André Sliedregt is Business Consultant bij Het ConsultancyHuis. Het ConsultancyHuis richt zich met ruim 50 medewerkers op Regie, Proces- & Organisatieverbetering en IT-realisatie. Om met een overtuigende passie en met raad en daad verbindend bij te dragen aan de energietransitie in Nederland en met u samen te werken aan duurzame oplossingen.