LoRa: wat kan ik er mee?

LoRa: wat kan ik er mee?

Mogelijk heb je de term al eens gehoord: LoRa of LoRaWan. Interessant is dat als je de betekenis opzoekt, er al direct wat onduidelijkheid ontstaat ten aanzien van de betekenis van de term. LoRaWan betekent feitelijk (in zijn meest uitgebreide vorm) ‘Long Range low power Wide Area Network’. Het is één van de technieken die gebruikt kan worden binnen het Internet of Things (IoT).

Met IoT wordt bedoeld dat ‘things’ (apparaten) met elkaar gaan communiceren over het internet. Waarom is dat handig? Dit kan helpen verspillingen te verminderen. Bijvoorbeeld de koelkast die weet dat de melk bijna op is (met risico dat je zonder zit), of juist dat je wel erg veel hebt (met risico op bederf). Het navigatie systeem dat je vertelt waar je exact een parkeerplaats vindt (scheelt rondjes rijden, CO2 uitstoot en tijdsverlies). Maar ook: slimme horloges, zelfrijdende auto’s. En wat dacht je van de mogelijkheden in bijvoorbeeld fleetmanagement, de zorg, energieopwekking, oud-papier-bakken die zelf vertellen wanneer ze geleegd moeten worden, tot en met smart cities aan toe?

Waarom is het IoT opeens hot? ‘Vroeger’ was je al blij als je een staatje had wat overzicht gaf. Maar al snel ontstond de behoefte naar meer informatie, de BI (Business Intelligence) deed zijn intrede. Met de daling van kosten van rekenkracht, connectiviteit en sensoren wordt het steeds beter mogelijk zaken te integreren. En veel zaken kunnen apparaten zelf. Eén keer goed instellen en het doet wat we willen. En nu al die onderdelen eenvoudig en goedkoop bij elkaar komen, zien we steeds meer de feitelijk oneindige mogelijkheden om dingen slimmer te doen. En zie daar: de gedachte van het Internet of Things is geboren.

Is het IoT daarmee dan in één keer een feit? Nee, vermoedelijk niet. De mogelijkheden en voordelen zijn legio, maar de risico’s beginnen we ons ook steeds meer te realiseren. Al die gegevens worden ‘ergens’ opgeslagen. En wie beheert dat? Wie is eigenaar van jouw en mijn (big) data? En willen we die data eigenlijk wel delen? Kortom, we zullen wat betreft het IoT nog veel vraagstukken tegenkomen.

Dat belet ons echter niet ons te verdiepen in de mogelijkheden, dus terug naar het principe van IoT. Als apparaten met elkaar willen praten moeten ze elkaar kunnen vinden. Dit kan met verschillende technieken, denk aan mobiele verbindingen als G3 / G4, Wifi, Bluetooth maar nu dus ook LoRa.

Wat is er nou zo bijzonder aan LoRa? Afhankelijk van de bron die je raadpleegt, kan een LoRa-sensor (ook wel ‘node’ of ‘mote’ genoemd) op één batterij tot wel 15 jaar, over een afstand tot wel 10 km een signaal uitzenden én ontvangen. Dat is toch weer even wat anders dan je mobiel die je dagelijks op moet laden… Keerzijde is natuurlijk dat de hoeveelheid data die kan worden verzonden sterk beperkt is.

Dat het IoT interessant is, dat lijkt wel duidelijk. Dat LoRa hierin een interessante nieuwe aanvulling is, dat wordt ook duidelijk. Tijd om binnen Het ConsultancyHuis met een team hierin te duiken en te zien wat wij als ICT dienstverlener hiervan kunnen leren en hoe het ons kan helpen onze klanten beter te ondersteunen. To be continued!