Microsoft Cloud: Voorzichtig overstappen

Microsoft Cloud: Voorzichtig overstappen

Door Hans Kappert, Solutions Architect bij Het ConsultancyHuis

Op 20 en 21 maart heb ik de Microsoft Ignite Tour bijgewoond. Dit is het jaarlijkse event waar Microsoft veel van de ontwikkelingen laat zien waaraan zij het afgelopen jaar gewerkt heeft. Vóór 2015 heette dit event overigens TechEd.

Kijkend naar het programma valt op dat het vooral over de Cloud gaat; de Microsoft Cloud om precies te zijn. Weliswaar worden de talrijke break-out sessies gecategoriseerd in een aantal thema’s (Learning Paths), zoals “Building your applications for the Cloud”, “Getting the most out of your data” en “Deploying your Modern desktop”, maar bij bijna elke sessie komt het er op neer dat er voor elk probleem een Cloud oplossing is. Dus als je iets met Azure doet of als je denkt het management te kunnen overtuigen dat een Cloud migratie een goed plan is, dan kun je bij Ignite je hart ophalen.

En het moet gezegd worden, het is erg indrukwekkend wat je met Azure kunt doen. Het gemak waarmee kan worden op- en afgeschaald, de inzichtelijkheid van je assets en het ontzorgen op het gebied van security patches en updates is enorm.

In 2015 al waren 80% van de Fortune 500 bedrijven bezig met de Microsoft Cloud. Om dit percentage te verhogen is Microsoft hard aan het werk om het voor bedrijven makkelijker te maken over te stappen en dat kan stukje bij beetje.

De voorzichtigheid bij bedrijven kan ik wel begrijpen. Want het gemak om applicaties of virtual machines te bouwen is enorm, opschalen gaat bijna vanzelf en het lijkt allemaal goedkoop. Maar veel kleine bedragen bij elkaar zorgen al snel voor flinke bedragen. Naast de productieomgeving is er natuurlijk ook een ontwikkelstraat en teststraat. Computers die aan blijven staan blijven stroom en andere resources gebruiken en daar moet ook voor betaald worden. De grote uitdaging is dus om grip te houden op de kosten. Gelukkig beseft Microsoft dit ook en is er een scala aan mogelijkheden die je kunt en moet gebruiken. Tijdens Ignite was er zelfs een sessie van een uur aan gewijd waarin 25 tips werden gegeven door een externe spreker die met haar bedrijf de transitie had gedaan om alles naar de Cloud te brengen.

Een andere grote zorg is die van de afdeling IT security. Zij kijkt nog naar security vanuit het perspectief dat er zoiets bestaat als binnen en buiten het bedrijf en dat een goede firewall genoeg is om het goed van het kwaad te scheiden. In een situatie waarin je van clouddiensten gebruik gaat maken, vervaagt die scheiding tussen wat binnen en wat buiten is. Beveiliging moet dan meer ingericht worden rondom access management. Daarvoor wordt Azure AD in combinatie met Identity Federation sterk gepromoot. Dit zorgt ervoor dat de gebruikerspopulatie van de Active Directory van je eigen bedrijf wordt gesynchroniseerd met Azure AD zodat je de login gegevens van je bedrijf ook kunt gebruiken voor de clouddiensten.

Ik geloof in de Cloud en ik denk dat het voor veel toepassingen toegevoegde waarde heeft. Maar zoals voor wel meer dingen geldt: voorzichtigheid is geboden. Je requirements bepalen of een Cloud oplossing geschikt is.

Het ConsultancyHuis heeft kennis over en ervaring met Azure in huis om haar klanten te helpen met de overgang naar Azure.

#Azure #Cloud #Microsoft #Ignite #Security