Nieuwe inkomsten voor Koel- en Vrieshuizen met systeemdiensten TenneT

Het ConsultancyHuis Nieuwe inkomsten voor Koel- en Vrieshuizen met systeemdiensten TenneT

Nieuwe inkomsten voor Koel- en Vrieshuizen met systeemdiensten TenneT

Stabiliteit in het energienet krijgen is een hele grote uitdaging. Manon van Beek (CEO van TenneT) geeft in een interview in het AD aan: “Flexibiliteit is wat mij betreft de nieuwe renewable. We moeten op zoek naar allerlei andere vormen van flexibel vermogen om de energievoorziening even betrouwbaar te houden als nu. Anders gaat op zeker moment het licht een keer uit.” Deze boodschap is duidelijk en alarmerend maar hoe kun je nu bijdrage aan het vergroten van de flexibiliteit in het energienet?

Samen met Next Kraftwerke (de grootste aggregator van Europa) hebben we op 7 oktober een webinar gegeven over flexibiliteit in het energienet. In dit webinar hebben we stil gestaan bij een aantal voorbeelden van flexibiliteit zoals Noodvermogen (mFRR) en Regelvermogen (aFRR). Dit hebben we vervolgens vertaald naar praktijkvoorbeelden voor Koel- en Vrieshuizen. In deze branche zit een grote mate van flexibiliteit in het aansturen van de compressoren voor de vriescellen. Hierdoor wordt het al snel financieel interessant voor deze branche om actief deel te nemen aan de systeemdiensten van TenneT.

Het ConsultancyHuis Nieuwe inkomsten voor Koel- en Vrieshuizen met systeemdiensten TenneT
Matthijs de Groot

Matthijs de Groot

De principes die we uitleggen in de webinar voor de Koel- en Vrieshuizen zijn zeker ook toepasbaar op een heel aantal andere energie-intensieve sectoren. De webinar is in zijn geheel terug te kijken via de volgende link.

Als u meer wilt weten over wat flexibiliteit en de systeemdiensten van TenneT voor u kunnen opleveren, neem dan gerust contact met mij op (matthijs.de.groot@hetconsultancyhuis.nl).