Programmerend op ontdekkingstocht

Collin Oosterbaan

Programmerend op ontdekkingstocht

Senior developer Collin Oosterbaan werkt sinds 2009 bij Het ConsultancyHuis. Als programmeur in hart en nieren lost hij elk probleem programmerend op. Daarbij bewandelt hij ook ongebaande paden en pioniert hij waar het mogelijk is. “Dat maakt het vak fascinerend. Met alle razendsnelle ontwikkelingen is het behoorlijk uitdagend om de mogelijkheden te verkennen. Om te bouwen aan nieuwe toepassingen waar bedrijven en hun klanten van profiteren.” Op zijn palmares: de ontwikkeling van toepassingen in spraaktechnologie en gloednieuwe applicaties voor DigiD.

‘Bouwen’ deed hij als kind al. Lego was zijn favoriete speelgoed, tot hij in 1985 zijn eerste computer kreeg van zijn ouders. “Ook daarmee bleek ik te kunnen bouwen. Je had toen nog cassettebandjes waar computerspelletjes op stonden. Ik besloot met die bandjes en een instructieboekje zelf spelletjes te gaan maken: codes intikken en maar kijken wat er gebeurde.” Daarmee kreeg hij de smaak van het programmeren te pakken. Na zijn middelbare school wachtte een studie Technische Informatica aan de TU Delft en liep hij stage bij Mitsubishi in Boston, op de researchafdeling waar hij zich boog over computer graphics. Daar bleef hij nadien nog een jaar werken, tot de liefde hem weer terug bracht naar Nederland. “Dat was in 1999, toen ‘online zijn’ bij lange na nog niet gewoon was”, schetst hij het tijdsbeeld.

‘Claire’

Collin ging aan de slag bij een grote automatiseerder die het lef had om de onbegrensde mogelijkheden van de informatietechnologie te verkennen. “Met collega’s mocht ik me over iets gloednieuws buigen: spraaktechnologie. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat het er niet is. Kijk maar naar TomTom – ik heb nog meegewerkt aan de stem ‘Claire’ – of naar Siri en de spraakfunctie in WhatsApp. Of neem callcenters, waar je na het inspreken van een klacht direct bij de juiste persoon terecht komt. Toentertijd was dat er allemaal niet. Het moest nog worden uitgevonden.”

Wachten op de doorbraak

Samen met collega’s onderzocht hij al programmerend hoe bedrijven spraaktechnologie zouden kunnen toepassen. “Enkele grote klanten, vooral banken, zijn het toen al gaan toepassen. Het wachten was op de échte grote doorbraak. Als ‘early adopters’ waren we oprecht overtuigd van het nut en van de mogelijkheden.” Maar het bleek daarvoor nog net wat te vroeg. “Veel bedrijven waren er nog niet klaar voor. Zelf ben ik toen andere wegen gaan bewandelen. Nog steeds als developer, maar dan bij Het ConsultancyHuis.”

Collin Oosterbaan

Collin Oosterbaan

DigiD in de kinderschoenen

Bij Het ConsultancyHuis kreeg hij al snel een bijzondere klus: het programmeren van software voor DigiD. “Ook dat stond toen nog in de kinderschoenen.” De bijbehorende programmeertaal hadden nog maar weinig developers onder de knie. Collin kende die wel dankzij zijn opgedane kennis in de spraaktechnologie. “En ook hier was het weer pionieren”, weet hij nog. “We ontwikkelden nieuwe toepassingen, waarvoor de lijnen werden uitgezet door ‘Den Haag’. Soms las ik in de krant wat een minister of staatssecretaris met DigiD wilde. Dan wist ik waar we op maandagmorgen mee aan de slag konden”, lacht hij. In die jaren ontwikkelde hij talrijke demoversies om de Haagse beleidsmakers ervan te overtuigen dat de toepassingen nuttig, nodig én veilig waren.

Ongekende kansen van digitalisering

“Veiligheid was een belangrijk thema en dat is het nog steeds. Met de steeds krachtiger wordende computers en de digitale ‘mindset’ die mensen anno 2017 hebben, wordt het softwarematig een steeds grotere uitdaging om de veiligheid van digitale toepassingen te garanderen. Tegelijkertijd biedt digitalisering natuurlijk ongekende kansen. Momenteel zie je in de markt ‘Stream Processing’ opkomen, waarbij de software het mogelijk maakt om realtime datastromen te bekijken en te beoordelen. De computer signaleert, de mens is daardoor in staat om daar snel op te anticiperen.”

Terug naar de basis

Na enkele jaren ‘DigiD’ verlegde Collin zijn activiteiten naar de energiesector. Momenteel werkt hij namens Het ConsultancyHuis bij een grote energieleverancier. “Hier keerde ik terug naar de basis: puur programmeren, in dit geval om de kosten van verschillende energiebronnen inzichtelijk te maken. De software moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld subsidies of boetes automatisch worden verrekend in de totale balans. Daar hoeft geen mens meer aan te pas te komen; met de juiste softwareprogrammering is de kans op fouten miniem en transparantie gegarandeerd.”

Het komt eraan: artifical intelligence

De komende jaren zullen er opnieuw talrijke digitale vindingen worden ontwikkeld die eerst door ‘early adopters’ en daarna door de rest van de mensheid worden omarmd. “Wereldwijd zijn developers al bezig met revolutionaire toepassingen die op termijn gewoon gaan zijn. Dat kan heel snel gaan. Wie had ooit gedacht dat software van geheime diensten nu gewoon in stadions wordt gebruikt om mensen te identificeren?” Ook slimme robots in de industrie en artificial intelligence-toepassingen, waarbij supercomputers zelf beslissingen nemen, zijn geen verre toekomstmuziek meer. “Het komt er allemaal aan en als de software goed wordt geprogrammeerd, profiteren bedrijven én hun klanten daar gigantisch van.”