Wat betekent Allocatie 2.0 voor uw organisatie?

Impact Allocatie 2.0

Wat betekent Allocatie 2.0 voor uw organisatie?

De regels voor allocatie en reconciliatie van elektriciteit gaan op de schop. Het programma Allocatie 2.0 behelst flinke veranderingen en raakt veel marktrollen. Weet u wat dit voor uw organisatie gaat betekenen? En hoe u deze wijzigingen tijdig gaat implementeren?

Doel van Allocatie 2.0

Het doel is snellere, betrouwbaardere en eerlijkere afrekening. Energievolumes worden straks niet meer berekend via profielen, maar via een zo zuiver mogelijke afspiegeling van de werkelijkheid. De huidige aanpak is niet meer toereikend, zie onze eerdere blog. De processen rondom meetdata en reclamaties gaan ook veranderen.

Wat is de impact?

De wijzigingen raken op diverse vlakken:

  • Afstappen van de huidige onbetrouwbare profielmethodiek. Als tussenstap dynamische profielen toepassen. Uiteindelijk collectieve slimme meter allocatie (cSMA) introduceren;
  • Meetdata uitwisseling: marktpartijen die met deze data werken mogen deze straks rechtstreeks ontvangen en daarover communiceren;
  • Reclamaties: stroomlijnen van de processen ter correctie van onjuiste meetgegevens;
  • Versnellen: vervanging van reconciliatie (21 maanden) door settlement (4 maanden);
  • Nauwkeurig: splitsen van invoeding en afname; transitie van meetcorrectiefactor (MCF) naar restvolum en
  • Netverlies: nauwkeuriger berekenen en daarin actuele omstandigheden meenemen.

Alle marktpartijen worden geraakt behalve GTS. De wijzigingen hebben grote financiële impact vooral voor programmaverantwoordelijken en netbeheerders. Bovendien wordt cSMA belangrijk voor het ontsluiten van nieuwe energiediensten.

Handig overzicht

Om u op weg te helpen hebben wij een handig overzicht gemaakt: welke processen worden waar geraakt, en bij welke rollen in de markt. Vraag het overzicht HIER aan

Impact Allocatie 2.0

Wilt u meer weten over de impact voor uw specifieke situatie? Onze experts kunnen u helpen met de impact analyses, de implementatie van de benodigde aanpassingen in processen & systemen en met de verbetering van datakwaliteit.

De experts van Het ConsultancyHuis zijn snel inzetbaar door hun jarenlange ervaring in de energiesector. Wij kennen de marktprocessen, systemen en communicatie tot in detail. Daarom worden wij vaak gevraagd ter aanvulling en versterking van uw eigen expertise.

Martijn Luijer

Martijn Luijer
+31 6 33 10 36 06

Expertise is schaars

Expertise is schaars, zeker als het gaat om Allocatie en Reconciliatie. Vaak zijn uw experts al zwaar belast met alles wat er speelt in de sector. De vraag vanuit het programma Allocatie 2.0 komt daar nog bovenop.

Herkent u dat de druk op uw eigen experts steeds groter wordt? Wij worden ook ingezet om uw eigen experts vrij te spelen, zodat zij kunnen focussen op Allocatie 2.0. Wij zorgen er dan voor dat uw operatie onverminderd doordraait.

Gaat u ook de Allocatie 2.0 uitdaging aan? Bel Martijn Luijer, hij helpt u graag verder.